Følelsen af frihed igen

Forfatter Anna Mars, 05-10-2020

Find mig på:

Noah, 49 år gammel, er ved at komme sig efter kræft.

1246297-Navina FBD2 Noah Testimonial 2-HC

I 2015 Jeg havde en operation på grund af rectum cancer, og selv om jeg følte mig lettet over at slippe af med tumoren, resulterede det i et andet traume. De muskler der er omkring tarm åbningen var blevet beskadiget, og jeg oplevede tilsmudsning af mit undertøj fra tid til anden, især når der passerede en vind, og nogle gange kunne det forekomme uden at jeg mærkede noget. I begyndelsen troede jeg, at dette bare var noget der ville gå over, men det blev ikke bedre, og snart blev det et endnu større problem.

Behov for toilet

Jeg er landskabsarkitekt, og det betyder jeg kører meget i bil. Men det blev dybest set umuligt at arbejde, da jeg var nødt til at stoppe for hver 3 km. på en tankstation eller rasteplads for at gå på toilettet. Jeg var også nødt til at have en rygsæk med mig med ekstra tøj, for at kunne skifte hurtigt. Det krævede også en del at finde et toilet. Det føltes som hele min verden drejede sig om, at finde hurtig adgang til toiletter.

Føle sig flov  

Man skulle tro, at når man har gennemgået en kræftbehandling, burde problemet være løst. Men jeg følte mig så flov over, at tale om det, selv med min kone. Det kom et tidspunkt, hvor jeg begyndte at undgå intimitet. Jeg udviklede forskellige strategier for at vi ikke, skulle gå i seng på samme tid. Endelig konfronterede hun mig med det og spurgte, om jeg havde en affære. Jeg var forbløffet. Sex var det sidste, jeg tænkte på dengang. Jeg brød sammen og fortalte hende alt om det, og det var vendepunktet. Hun fik mig til at gå til en praktiserende læge, som henviste mig til en gastroenterolog.

Forsøger TAI

Efter at være blevet grundigt udredt, for at udelukke enhver tilbagevenden af kræft, overbeviste specialisten mig om at prøve Transanal Irrigation (TAI). I første omgang må jeg sige, at det var lidt besværligt, at få kateterets ballon tilpasset den rigtige størrelse, for at vandet blev inde i tarmen. Det tog et par uger at eksperimentere, men nu virker det fint. Jeg skyller hver dag, og rutinen tager mig kun omkring 30 minutter, det gør mig sikker og fri for uheld. Jeg har ikke haft en eneste ulykke, siden jeg begyndte at bruge TAI, og jeg kan virkelig sige, at det har vendt op og ned på hele min verden. Det er ikke kun, at jeg føler mig tilpas på mit arbejde igen, kan jeg lave weekend planer med min kone, som at gå på restaurant eller overnatte hos venner og familie. Disse ting var helt utænkelige for et år siden. Men det er også de små ting, som at være spontan, gå ud at tage en drink efter arbejde eller at tage til stranden for at svømme en tur om sommeren.

Leve mit liv fuldt ud

Jeg har forstået, at det er ret almindeligt for mænd at vente meget længere end kvinder, før de søger hjælp. Måske er det fordi vi tror, vi kan klare det selv, eller overbeviser os om, at det ikke er så alvorligt, og måske bare går over. Jeg ved, det var det, jeg troede. Udover dette, er det også sådan en pinlig ting at tage op, selv med en læge. Men jeg er så glad for, at jeg endelig gjorde det. I stedet for fortsat at lide i stilhed - og spilde det dyrebare liv, der allerede er blevet reddet for mig en gang - kan jeg nu leve det fuldt ud.

Spørgeskema til tarmfunktionen

Lær mere om TAI

Emne: brugerhistorier