Hvad skal man overveje, når man er rygmarvsskadet og skal booke en flyrejse?

Forfatter Wellspect HealthCare, 03-5-2022

Sebastian Forsén, vores gæsteblogger og rejseekspert, blev rygmarvsskadet i en snowboard-ulykke. Rygmarvsskade er på mange måder en vanskelig udfordring at vænne sig til, men Sebastian havde ingen planer om at lade det stoppe hans passion for at udforske verden. Dog fik han nogle flere ting at tænke på, såsom: Hvordan booker man en flyrejse, når man er kørestolsbruger?

plane-hs

Kontakt flyselskabet i god tid før afrejsen. Når du rejser med kørestol, skal du oplyse det, og så kan det være vanskeligt at vide, hvilken type flybillet du skal bruge for at imødekomme dine individuelle behov.

Vi har samlet de mest almindelige forkortelser, der anvendes, når du skal foretage din booking, med henblik på at fortælle på lufthavnssprog, hvilken form for hjælp du har brug for, når du skal boarde flyet:

WCHC (cabin)

Passageren kan slet ikke bevæge sig; kræver kørestol til/fra flyet og skal bæres op/ned ad trapper og til/fra flysædet.

WCHS (steps)

Passageren kan ikke selv transportere sig op/ned ad trapper, men kan selv bevæge sig til/fra flysædet. Passageren skal bruge kørestol til/fra flyet og skal bæres op/ned ad trapper.

WCHR (ramp)

Passageren kan transportere sig op/ned ad trapper samt til/fra flysædet på egen hånd. Passageren skal bruge kørestol til/fra flyet.

Jeg har en komplet rygmarvsskade på niveau TH12, og jeg benytter mig af WCHC (cabin). Jeg er ganske vist ikke helt immobil, men jeg kan ikke gå selv, og jeg er nødt til at flytte over i en "gangstol" – en smal stol med hjul – som kabinepersonalet bruger til at køre mig til min plads. Sørg for at fjerne alle løse dele på din kørestol, inden du går ombord på flyet. Jeg sørger normalt for at fjerne både sidebeskyttelse og puder. Jeg tager disse ting med mig ind i flyet, og lægger dem på hylden over sædet, sammen med min håndbagage.

Normalt har du lov til at beholde din egen kørestol, indtil det er tid til at gå ombord på flyet, men det kan variere fra lufthavn til lufthavn. De kørestole, som lufthavnene stiller til rådighed, er undertiden af dårlig kvalitet og kan være meget vanskelige at køre, hvilket kan skabe problemer, når du skal på toilettet, eller hvis du har brug for at købe noget at spise. Dette kan være godt at vide, hvis du rejser alene.

Ved mellemlandinger kan der også være forskelle, afhængigt af hvilken lufthavn du er i. I nogle lufthavne beholder du din egen kørestol, indtil du skal ombord på det næste fly, men undertiden bliver din egen kørestol sendt direkte til den endelige destination, og så låner du en kørestol i stedet for.

God rejse!

/Sebastian Forsén

Flere rejsetips:

6 rejsetips til dig der anvender katetre

Emne: gæsteblog, rejse