Hvilken indvirkning har Parkinson's på tarmen?

Forfatter Anna Dulén, 03-9-2020

Find mig på:

To ud af tre mennesker med Parkinson's sygdom lider af obstipation, og symptomerne kan optræde langt før diagnosen er stillet. Obstipation er en af de mest almindelige ikke-motoriske symptomer på denne tilstand. 

wellspect-parkinson-brian

 

Obstipation var et problem lang tid inden jeg fik min diagnose. Jeg var hos mange forskellige læger, der bad mig tage flere fibrer – det syntes aldrig at virke.

- Brian, diagnosticeret med Parkinson´s sygdom

Mange patienter finder det pinligt at tale om deres tarmproblemer, men det er vigtigt at søge hjælp til håndtering af obstipationen. Ubehandlet obstipation kan føre til andre problemer. Du kan føle dig utilpas og forkvalmet, forværres obstipationen har du ikke lyst til at spise eller drikke.

Obstipation kan også give overaktiv blære og urin inkontinens på grund af det mekaniske tryk på blæren. Sommetider gør obstipation det svært at tømme blæren, og når der er resturin i blæren, er der risiko for blærebetændelse.

Vi talte med Ethan og Susan om deres symptomer, og hvordan de styrer det - her er et uddrag fra vores gratis guides:

Ethan's historie

Min arm blev følelsesløs, min højre hånd tabte finmotorikken og min skulder begyndte at gøre ondt. Da jeg var ude at løbe, begyndte min skulder at krampe. Da vidste jeg, at noget var potentielt forkert, og jeg kontaktede min praktiserende læge.

Jeg var kun i midten af 30’erne, på dette tidspunkt blev jeg chokeret, da jeg blev diagnosticeret med Parkinson´s sygdom. Jeg havde stadig en masse energi og vigør, så på dette tidspunkt, havde jeg en blind tro på at alt ville blive godt igen. Men selvfølgelig, det begyndte at gå ned af bakke. Min tale blev svag, og min stemme begyndte at ryste. Jeg fik langsomme bevægelser og træthed, og jeg havde tarmproblemer.

Obstipation var et problem længe før min diagnose, selvom jeg ikke var klar over, at der var en underliggende årsag.

 

 

Obstipation giver ikke kun dårlig mave, udviklingen forårsager også toksicitet, og jeg har oplevet ubehag, i tilknytning hovedpine og sygdomsfornemmelse. Jeg tog en masse fibre og jeg brugte tons af laxantia, men det syntes aldrig at virke. Det var en stor lettelse da jeg fandt transanal irrigation, et tarmtømningssystem, der faktisk hjalp mig til at tømme min tarm. Jeg føler mig ikke oppustet og syg længere og kan deltage i sociale events uden at føle mig total udmattet.

Susan's historie

Jeg kæmper med at bevæge mig, og at gøre alle de ting, som andre mennesker tager for givet. Jeg vågner op meget stiv og langsom om morgenen, og har brug for medicin, til at hjælpe mig i gang.

Jeg går til gymnastik to gange om ugen, og går med hunden for at holde mig i gang – når jeg træner, har jeg det meget bedre. De symptomer der generer mig mest er inkontinensproblemerne, ikke mindst obstipationen – den får mig til at føle mig elendig og virkelig nede.

Den giver oppustethed og det er så ukomfortabelt. Jeg har altid kjoler og bukser på med elastik. Sommetider har jeg det, som om jeg er i niende graviditets måned...

 

 

Tarmen skubber ikke indholdet videre så hurtigt som den skulle, og inden jeg fandt transanal irrigation, brugte jeg laksantia næsten hver dag, og brugte timer og atter timer på badeværelset.

Kvinder og mænds anatomi er forskellig, og påvirkningen af Parkinson's sygdom kan være forskellig når det kommer til blære og tarm dysfunktion.

Emne: neurogen blære, Parkinsons sygdom