Hvordan jeg fik kontrollen tilbage efter min kræftdiagnose

Forfatter Carina Pilhøj, 23-9-2021

Efter at have haft tarmkræft fik jeg en stomi. Da stomien blev fjernet og tarmen syet sammen, virkede min tarmtømning ikke. Strålebehandlingerne havde beskadiget nervebanerne til lukkemusklen, så jeg led af afføringslækage.

 

assetHvordan jeg fik kontrollen tilbage efter min kræftdiagnose

Uden at vide, hvornår jeg skulle på toilettet, påvirkede hele mit liv. Det var svært at vide om min tarm var helt tømt efter toiletbesøget. Flere gange følte jeg, at jeg var helt tom, for så at opdage, at det var jeg ikke. Ind imellem lykkedes det at nå tilbage på toilettet i tide, men ikke altid.

Problemer med tarmen er ikke synlige – det er meget lettere at sætte sig i andres sted, hvis de har bandage eller plaster på.

Jeg har altid nydt at spise ude sammen med mine venner, men mine problemer med tarmen gjorde mig nervøs i flere dage inden, og afholdt mig fra at nyde selve aftenen når vi var ude. Problemer med tarmen er ikke synlige – det er meget lettere at sætte sig ind i andres sted, hvis de har bandage eller plaster på. Desuden er det ikke så let at tale om problemer med tarmen. Selvom det ikke var min skyld eller mit valg, var det svært at tale om.

Jeg fik medicin for at modvirke lækage fra tarmen lige efter operationen. Jeg begyndte med dagligt at tage medicin, der gør afføringen lidt mere jævn efter stomien blev lagt tilbage. Det fungerede som både gaspedal og bremse på samme tid. Jeg stoppede med den fulde dosis, når jeg ikke længere kunne kontrollere min tarm, jeg fortsatte med en halv dosis. Medicinen fungerede bedst om natten, hvor den fik mine tarme til at slappe af og gav mig mulighed for en god nats søvn. Da jeg stoppede med den daglige medicinering, blev jeg henvist til en diætist.

 Selvom det ikke var min skyld eller mit valg var det svært at tale om.

Eftersom symptomerne ikke forsvandt, blev jeg henvist til en kontinenssygeplejerske på Center for Cancer Rehabilitering. Der blev afprøvet forskellige løsninger med analpropper og minilavement uden succes, men så hørte jeg om TAI.

Første gang jeg hørte om Transanal Irrigation (TAI) og Navina Systems var på Cancer Rehabilitation Center. Min første tanke var, at jeg ikke var klar til det. Jeg var sikkert også en lille smule skræmt selvom jeg var vant til invasive og ubehagelige undersøgelser.

Lennart testimonial after rectal surgery

Efter en periode med op til ti toiletbesøg, dag og nat, ændrede jeg holdning. Jeg var konstant træt og manglen på søvn besværliggjorde mit arbejde. Jeg spiste så lidt som muligt gennem dagen for at kunne tage til og fra arbejde uden uheld. Min kontaktperson på Cancer Rehabilitation Center viste og fortalte mig mere om, hvordan Navina Systems fungerede og jeg fik lov til at teste en ny variant med elektronisk pumpe. Jeg fik tid til at tænke og reflektere over Transanal Irrigation; for at føle mig klar og motiveret til at teste denne løsning.

 Jeg fik tid til at tænke og reflektere over Transanal Irrigation; for at føle mig klar og motiveret til at teste denne løsning.

Det tog tid for mig at tilpasse og vænne mig til behandlingen, men i dag anvender jeg Navina Smart dagligt. Det har givet mig et helt nyt liv. Efter jeg har tømt min tarm, føler jeg, at jeg kan gøre, hvad som helst. Tarmen har en så afgørende funktion at når maven og tarmen fungerer, gør det livet så meget lettere og det kan nydes til fulde igen.

Nu kan jeg være spontan og gøre, hvad jeg vil, når jeg vil.

Download ‘Hvad er LARS? Få kontrol efter tarmoperationen’


Historierne er virkelige. Men navne og billeder kan være udskiftet for at beskytte fortælleren. Tak for din forståelse.

Emne: tarm dysfunktion, Low Anterior Resection Syndrome (LARS), transanal irrigation (TAI), bruger fortællinger, Sikre selvstændighed, En Reel Forskel