Hvordan leve med afføringsinkontinens

Forfatter Carina Pilhøj, 01-4-2021

Få ting er så pinlige som ufrivilligt at slippe luft og afføring fra tarmen. Det kan påvirke dit sociale liv og dit selvværd i høj grad. Mange føler at de er de eneste, som lider af dette problem. Men det er langt fra sandheden!

wellspect-fecal-incontinence-navina-insert

Hvad er afføringsinkontinens?
Afføringsinkontinens er ufrivilligt udslip af luft, slim, fast eller flydende afføring. Det er et meget almindeligt problem. Nylige undersøgelser fra USA viser, at mere end 10% af den voksne befolkningsgruppe i USA lider af afføringsinkontinens. Mellem 25 og 45 millioner mennesker i USA lider af Irriteret Tarm. To ud af tre er kvinder*. Alligevel er det sjældent noget vi taler om.

Hvorfor opstår lækagen?
Afføringsinkontinens kan være forårsaget af mange ting. Det kan skyldes skader på lukkemuskulaturen forårsaget af fødsler, kirurgi, kronisk diarré, misdannelser eller ved sygdomme såsom rygmarvsskader, MS, Parkinsons, Rygmarvsbrok eller type 1 diabetes. Alder, urininkontinens, Irriteret Tarm og kronisk diarré er kendte risikofaktorer for lækage.

Nedsat livskvalitet
Afføringsinkontinens kan påvirke hele dit liv. Afføringsinkontinens føles pinligt for de fleste, som derfor undgår mange sociale sammenhænge. Dette kan føre til frygt, depression og isolation. Det påvirker dine sociale aktiviteter, rejsevaner, træningssvaner, intime forhold og dit arbejdsliv.

Behandlingsmuligheder
Som en konsekvens kan det påvirke din livskvalitet. Men selvom din situation er vanskelig og desperat, findes der løsninger, som kan hjælpe dig med at håndtere symptomerne:

Kost og fibre
Justering af indtagelsen af fibre. Både forstoppelse og diarré kan forårsage afføringsinkontinens.

Medicin
Medicin kan være løsningen på kronisk diarré, som er en hyppig årsag til lækage.

Bækkenbundstræning
Træning er en god måde at forbedre en svag bækkenbundsmuskulatur.

Beskyttelse
Bind og bleer kan give dig beskyttelse, så du kan føle dig sikker, disse kan også bruges i kombination med andre hjælpemidler.

Transanal irrigation (TAI)
TAI indebærer at du skyller afføringen ud, ved at føre vand ind i endetarmen. Det er en sikker og effektiv måde at tømme tarmen på, når det passer dig. TAI forhindrer forstoppelse og afføringsinkontinens.

Operation omkring endetarmsåbningen
Det er muligt at give injektioner, som gør beskadiget lukkemuskulatur i endetarmsåbningen mere voluminøs, eller kirurgisk operation som kan få den at fungere bedre og forhindre lækage.

Sakral nervestimulation
I nogle tilfælde kan stimulation af sakralnerven få tarmen til at fungere bedre. Dette gøres via en pacemaker, som stimulerer nerven.

Kolostomi
Hvis der ikke er andre muligheder, kan man anlægge en kolostomi. Det indebærer at skulle gå med en stomipose på maven, som opsamler afføringen.

Det kan tage lidt tid at finde den løsning, som fungerer bedst for dig. Men når du finder den, kan den forandre dit liv. Det er vigtigt at diskutere dine problemer med sundhedspersonalet, også selvom det kan være svært at tale om. Der findes mange behandlingsmuligheder og jo hurtigere du italesætter dine bekymringer, jo hurtigere kan I sammen finde den bedste løsning, som sikrer din uafhængighed og giver dig kontrollen over dit liv tilbage.

* https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/bowel-control-problems-fecal-incontinence/definition-facts 

Emne: Tarmproblemer, Afføringsinkontinens