Ikke alle katetre er ens

Forfatter Carina Pilhøj, 17-2-2021

Hvordan kan et kateter hjælpe dig til et liv i mere balance?

Not all catheters are the same blog image
Først og fremmest, ved vi at kateterisering aldrig er nogens førstevalg når det kommer til at blæretømning. At anvende et kateter kan kun blive den næstbedste løsning når du skal lade vandet . Når forskellige omstændigheder har gjort det umuligt at tømme blæren uden hjælp, kan selvkateterisering – med lidt træning – hurtigt blive en naturlig del af hverdagen.

Nu findes der en del katetre at vælge imellem. Så hvordan ved du hvilket du skal vælge? Og er der egentlig nogen forskel? Svaret er ja, der kan være stor forskel både når det gælder kvalitet og håndtering. Det vigtigste er at katetret er sikkert at bruge, men selvfølgelig skal det være så enkelt og komfortabelt, at tømme som overhovedet muligt.

Her er et par vigtige spørgsmål at overveje i samarbejde med din sygeplejerske eller læge, ved valg af kateter.

Er katetret let at håndtere?
Kateterdesignet har stor indflydelse på, hvor let det er at lære proceduren, håndtere katetret og udføre selvkateteriseringen. Målet er at gøre så mange brugere som muligt i stand til at kateterisere på egen hånd, for at opnå selvstændighed. Så vær sikker på at dit kateter er designet så det er let at åbne, katetret har et sikkert greb, og at det er let at kontrollere, uden at du er nødsaget til at røre ved kateterrøret (minimere bakteriel forurening).

Hvor glat er overfladen på katetret?
Vær sikker på at dit kateter har en hydrofil overflade, helst et som har en overflade der er i balance med din krop. En hydrofil overflade betyder at når den tilføres vand bliver overfladen glat, og det gør katetret let at føre ind i urinrøret. Den balancerede overflade sikrer at katetret ikke udtørrer, men forbliver glat og sikkert ved både indføring og ved udtagning. Dette minimerer risikoen for rifter i urinrøret og smertefulde blærebetændelser.

Hvordan kan det passe ind i min hverdag?
Selvkateterisering fire eller fem gange om dagen betyder ikke bare, at katetret skal være enkelt at bruge, desginet skal også passe ind i din hverdag. Er det diskret nok så du kan folde det og opbevare det i en lomme? eller i en håndtaske? Hvordan opleves håndteringen? og er det enkelt at skille sig af med?

Hvordan påvirker det miljøet?
Sundheden kommer altid først, men vi ved at dit velvære ikke behøver at være på bekostning af planeten. POBE (Polyolefin Baseret Elastomer) er det bedste katetermateriale der er tilgængeligt uden PVC eller blødgørere. Det kombinerer gode fysiske egenskaber med en usædvanlig god miljøprofil.

Er det sikkert at bruge?
Sidst, men absolut ikke mindst. Bed om klinisk dokumentation, der understøtter, at det kateter, du skal bruge på daglig basis, er sikkert ved langtidsbrug. Dit kateter bør altid være en problemløser ikke årsag til et problem. Selvom engangskateterisering påvirker din dagligdag og personlige komfort, vil du minimere risikoen for komplikationer, og få langt mere balance i dit liv.

Opdag LoFric

Emne: LoFric