Livet med blære- og tarmproblemer forårsaget af rygmarvsskade

Forfatter Anna Mars, 05-8-2021

Find mig på:

“Jeg plejer at sige, at jeg sprang i en flod og ramte ved siden af …” fortæller Rupert på spørgsmålet om sin tilstand. Rupert Langham fra UK pådrog sig en rygmarvsskade for mere end 30 år siden, og han har tacklet det samme spørgsmål en million gange før. Men dagens emne adresseres sjældent på trods af, at det har en meget stor indvirkning på livet efter en skade: Vi talte med Rupert om blære- og tarmproblemer og livskvalitet.

wellspect-sci-bladder-bowel-rupert-langham

– Den dag jeg brækkede nakken, gjorde kirurgen intet for at pynte på budskabet. Han fortalte, at niveauet på min skade betød, at jeg var blevet tetraplegiker. Da jeg spurgte ind til hvad det betød, var svaret, at jeg ikke ville kunne gå, ikke ville kunne få børn og ikke ville kunne arbejde …

Heldigvis, var det kun dét med at gå, der blev sandt. Rupert mødte sin kommende hustru på hospitalet og de har i dag tre børn sammen. Han arbejder fuldtid inden for IT og nyder ferier og rejser.

Blære- og tarmproblemer

Dét lægen ikke fortalte, men som blev en stor udfordring, var den enorme indvirkning skaden havde på blæren og tarmen.

 Hvis jeg skulle rangere det, er tarmproblemet det værste, blæreproblemet det næst værste og tabet af seksuel funktion det tredje værste. Jeg har en høj skade, der påvirker mine hænder, men alligevel er kontinensproblemerne værre end mine hænders begrænsninger,

Helt fra begyndelsen, lærte Rupert at selvkateterisere for at tømme blæren. Selv at kunne kateterisere, gav ham en følelse af frihed og blev en del af hans hverdag.

Gennem årene har Rupert også fået Botox-injektioner for at dæmpe hans overaktive blære. Senere har han været igennem kirurgi, men maven er stadig den største udfordring.

– Tarmbehandlingerne var meget dårlige dengang og det forekom umuligt at finde en regelmæssig rutine. Jeg brugte timer hver dag på toilettet, og når jeg var uden for hjemmet, skulle jeg altid vide hvor nærmeste toilet lå. Jeg blev virkelig besat af det.

Komplikationer

Hele situationen blev endnu værre for Rupert, da han fik hæmorider der gav svære blødninger. Han fik blodmangel, en sjælden komplikation forårsaget af kronisk blodtab fra hæmoriderne og blodtransfusion var nødvendig.

 Jeg vidste ikke hvordan jeg skulle tale om det. På en sær måde følte jeg, at det var min egen skyld. Det var meget svært at være ærlig omkring hele tarmproblemet.

Til sidst virkede det uundgåeligt, at Rupert havde brug for en kolostomi. En beslutning han traf med blandede følelser.

– Stomien fik mine problemer til at forsvinde. Det var ikke længere nødvendigt, at bruge så meget tid på badeværelset og jeg kunne tage på ferier og den slags. Men for mit kropsbillede … det var altødelæggende. Stomien fik mig til at føle mig utiltrækkende. Posen føles frastødende og nogle gange sker der lækage, så der kommer en pinlig lugt.

Mestring

Mange der lider af neurogen blære- og tarmdysfunktion kæmper meget og det er almindeligt at disse problemer medfører depression og social isolation, af frygt for uheld ude blandt andre mennesker.

Der har også været tidspunkter hvor depressionen har ramt Rupert, men han har forsøgt at kæmpe så godt han kunne. Og på trods af alle disse udfordringer, har Rupert sluttet fred med det der skete dengang.

wellspect-sci-bladder-bowel-rupert-langham-wife

– Livet har været godt. Jeg opfatter ikke mit liv som afbrudt – det var mere en genfødsel. Jeg kunne ikke spilde resten af mit liv. Jeg overlevede og jeg mødte Karen – og at være gift med hende, har gjort det hele umagen værd. Og børnene giver dig mange glæder. Jeg har udfordringer i livet, men jeg er lykkedes – og dét er en god følelse.

Download den nye brochure om rygmarvsskader

Emne: rygmarvsskade