Med min tarm-rutine kan jeg gøre alt

Forfatter Wellspect HealthCare, 10-6-2022

For mig har tarm-håndtering altid været en del af spillet, siger den 22-årige schweizer og håndcykel-road race mester Fabian Recher. Han er født med Spina Bifida, som er en misdannelse i rygraden, og han har haft behov for kørestol fra en tidlig alder. Han elsker at bytte kørestolen ud med en mountainbike eller sit favorit-udstyr: håndcyklen.

DK AID0053390-CID53390

Det mest fascinerende aspekt af min sport er farten, kampene mellem konkurenterne i road race og den taktik, der ligger bagved – du er nødt til at kunne læse løbet for at kunne vinde det, siger Fabian Recher.

Modsat ved verdens- og europamesterskaberne var der ingen medalje til Fabian Recher ved de Paraolmpiske Lege i Tokyo.

- For mig som ung atlet var det et kæmpe højdepunkt bare at være med, siger han og tænker stolt tilbage.

For at kunne præstere på så højt et niveau er han nødt til at kunne stole på sin krop, inklusiv tarm-håndteringen. For omkring to år siden ændrede Fabian udstyr og startede med Navina Classic , Wellspect's manuelle system for transanal irrigation.

Det er blevet en etableret del af min rutine, og jeg gør det hver anden dag. Det viste sig at være den bedste mulighed for mig, og jeg har intet behov for at ændre det.

- Jeg hørte en præsentation fra Wellspect, hvor jeg får mine produkter fra, fortæller han og fortsætter: Wellspect viste mig fordelene, og hvordan jeg skulle bruge systemet. Så prøvede jeg det bare.

Fabian fortsætter:

- Det er blevet en etableret del af min rutine, og jeg gør det hver anden dag. Det viste sig at være den bedste mulighed for mig, og jeg har intet behov for at ændre det.

Han anbefaler desuden, at nye brugere lytter til deres krop, når de udfører TAI, især i begyndelsen af terapien.

- Omkring hyppigheden tænker jeg, man er nødt til at eksperimentere, fordi alle er forskellige, fortæller Fabian.

- Hvis man har problemer eller spørgmål, skal man straks kontakte en specialist. Jeg havde også det i begyndelsen, og vi løste alle udfordringerne sammen, siger Fabian.

Det er værd at notere, at det almindeligvis tager noget tid for kroppen at blive tilpas med en ny tarm-rutine. Nøglen til succes er den rigtige træning og at have realistiske forventninger. Det er noget, der kan gives og diskuteres sammen med en sundhedsprofessionel, som også er tilgængelig med support, når man starter TAI.

Forandringen var ikke svær for den 22-årige. Nu, hvor det bare kører, er han meget tilfreds med systemet – selvom han godt kunne forestille sig også at prøve Navina Smart. Navina Smart-systemet virker med en elektronisk kontrolenhed og med Smart App, der gør det muligt at tracke hver irrigations ballonstørrelse, vandmængde, vandhastigheden og behandlingstiden.

DK AID0053393-CID53393

Det vigtigste for Fabian er den sikkerhed og ro, der kommer, når man har fuld kontrol over sin tarm, og han kan udføre sin sport uden bekymringer:

- Jeg kan være ude i naturen med min håndcykel og opdage nye steder. For mig er dét det smukke ved min sport. At jeg har frihed.

Hvordan bliver man involveret i handicapidræt?

Lær mere om TAI

 

 

 

Emne: spina bifida, funktionell tarm, tarm dysfunktion