Hvorfor er det så vigtigt at gå på toilettet?

Forfatter Wellspect HealthCare, 19-11-2022

Til World Toilet Day, skabt af FN for at skabe opmærksomhed omkring den globale sanitetskrise, vil vi gerne fremhæve vigtigheden af at gå på toilettet, når behovet opstår, og vigtigheden af offentlige toiletter, der er tilgængelige for alle.

AID0058007

Faktum er, at frygten for at gå på toilettet på offentlige toiletter kan resultere i vedvarende problemer med tarmen og kan i det lange løb føre til forstoppelse. Derfor er det vigtigt at lytte til sin krop og gå på toilettet, hver gang behovet opstår. Især hvis du allerede har oplevet problemer med tarmen.

A recent survey in Sweden focusing on the tabu of talking about and fear of pooping in public toilets, showed that more than half of the respondents admitted to avoiding going to toilet outside their own home. According to the survey, the worst bathrooms were located at:

  • Toge og fly
  • Restauranter og caféer
  • Venners hjem
  • Skoler eller arbejdspladser

Hver tredje kvinde og hver syvende mand undgik at tømme tarmen, når de var i skole eller på arbejde, og det gælder ikke kun i Sverige. Ifølge en videnskabelig artikel har 50 % af alle unge og 40 % af alle voksne en tillært adfærd til at undertrykke trangen til at gå på toilettet. Tilbageholdelsesadfærd er en almindelig årsag til forstoppelse hos børn 1

Hvorfor er det vigtigt at gå på toilettet?

Tilbageholdelse af afføring kan resultere i smertefulde toiletbesøg, fordi mere vand vil blive absorberet fra det tilbageholdte afføring, som dermed blivere hårdere og kan give smerter, når man endelig forsøger at få det ud.

Det kan resultere i en ond cirkel af mere tilbageholdelse, hvilket igen kan resultere i, at en stor, hård klump afføring sidder fast i tarmen. Dette kaldes fækal indvirkning. Hyppige påvirkninger af afføringen kan forårsage et megarektum med symptomer på fækal inkontinens, nedsat rektal følelse og i sidste ende en svækket fornemmelse og trang til afføring. Hvis dette gentages over en længere periode, kan undertrykkelse af trangen til afføring i sidste ende føre til tilstande såsom dyssynergisk afføring og langsom transitforstoppelse 1 .

Læs mere om vigtigheden af toiletter her

Reference: 1. Vriesman, M.H., et al., Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2020.