Sådan gjorde et kateter mit liv lettere og forbedrede min livskvalitet

Forfatter Wellspect HealthCare, 01-11-2022

Få kvinder bliver forskrækket over en lille urinlækage, når de løfter tungt, hoster eller træner. Et beskyttende bind, og de fleste ryster det hurtigt af sig. Men når urinlækage bliver mere alvorligt og vokser sig ud af kontrol, bliver det en stor bekymring, der begrænser os og dikterer vores liv. Det er præcis, hvad der skete med Anne, en 44-årig mor til to fra det nordvestlige Tyskland, der i 2006 blev diagnosticeret med multipel sklerose (MS).

AID0057571

Dette er Annes personlige fortælling. Hun bor i Tyskland, hvor lægehenvisninger, introduktion til RIK, leverancer og support fungerer anderledes end i Danmark.

Fra stress-inkontinens til to overløbsinkontinens Inkontinens sneg sig langsomt ind på Anne, efter hun fik sin MS-diagnose. Det, der oprindeligt var begrænset til små utætheder i forbindelse med fysisk aktivitet som for eksempel at løfte sine børn, udviklede sig gradvist til ufuldstændig blæretømning. Selvom det kan lyde harmløst, var det ikke sådan. Den ufuldstændige blæretømning resulterede i urinlækage samt et pinligt antal toiletbesøg hver eneste dag, både ude og hjemme. I mellemtiden udløste resturinen i blæren, som opstod som et resultat af hendes ufuldstændige blæretømning, også gentagne urinvejsinfektioner (UVI).

Mange personer, der lider af dysfunktion af tarm og blære, har en tendens til at lide i stilhed.

Blæredysfunktion er en almindelig bivirkning af MS. Forskning viser, at 91 % af MS-patienter fortæller om en form for blæredysfunktion*. Annes situation er derfor ikke enestående. Hendes vilje til at takle problemet er dog mindre almindelig. Et betydeligt antal personer, der lider af enten tarm- eller blæredysfunktion, foretrækker at holde det for sig selv og lider dermed i stilhed.

Introduktion til ren intermitterende kateterisering

Annes målrettethed om at tage fat på de begrænsninger, hun blev pålagt som følge af hendes blæredysfunktion, førte til en henvisning til neurologi-afdelingen og et forslag om at prøve ren intermitterende kateterisering (RIK). Anne fik også en kontaktperson hos Wellspect. Til hendes store glæde kunne en aftale med en Wellspect-kontinenskonsulent finde sted i ro og mag i hendes eget hjem. Kontinensrådgiveren medbragte informationsmateriale, et lille spejl og nok katetre, som Anne kunne bruge, indtil hun modtog sin første bestilling.

”Vi sad behageligt i min egen stue. Jeg stillede spørgsmål, og vi gik igennem hele kateteriseringsprocessen”, husker Anne.

Konsulenten forklarede mig derefter anatomien i de kvindelige urinveje, de forskellige kateterstørrelser, der tilbydes, samt de hygiejneforanstaltninger, jeg skulle anvende, når jeg udfører ren intermitterende kateterisering. Alt dette skete uden noget tidspres. Det blev også efterfulgt af et fælles toiletbesøg, hvor jeg brugte engangskateteret for første gang – under vejledning og ved hjælp af et lille spejl.”

Ren intermitterende kateterisering er ikke smertefuldt

”Jeg var lettet, da kateterisering virkede med det samme. Jo, det føltes lidt mærkeligt at sætte det tynde rør, som et kateter jo er, ind i mit urinrør, men det gjorde ikke det mindste ondt. Det synes jeg er vigtigt at pointere, fordi jeg tror, at nogle af dem, der lider af urinlækage, er bange for at få sat kateteret ind. Der er virkelig ingen grund til bekymring.”

Færre urinvejsinfektioner med ren intermitterende kateterisering

Med tiden blev ren intermitterende kateterisering en daglig rutine for Anne, både derhjemme og på farten. Takket være den kompakte størrelse på kateteret, omtrent på størrelse med en kuglepen, kan man have en reserve med sig, uanset hvor man går.

”Jeg kateteriserer nu fire til seks gange om dagen, og jeg tømmer blæren fuldstændigt hver gang. Jeg har reduceret antallet af gange, jeg går på toilettet markant. Ikke mere trykken og klemmen på maven for at tømme blæren så meget som muligt”, fortæller Anne.

"At tage kontrol over min situation og bogstaveligt talt at "eje" min blæretømning igen gav mig masser af styrke. Ligesom i gamle dage kan jeg nu tømme blæren hurtigt og effektivt. Det er så befriende”, siger Anne.

En anden positiv bivirkning til ren intermitterende kateterisering var den signifikant mindre hyppige forekomst af urinvejsinfektioner, tilføjer hun.

Hvorfor vælge Wellspects produkter?

Når Anne bliver bedt om at opstille fordelene ved at bruge Wellspects katetre, fremhæver hun bestillingsprocessens enkelhed.

”Det eneste, jeg skal gøre, er at få en recept fra min urolog, der angiver antallet af nødvendige katetre hvert kvartal. Jeg sender dette til Wellspect, hvorefter produkter, der er skræddersyet til mine behov, bliver leveret direkte til mit hjem inden for en uges tid. Jeg finder det også meget positivt, at hvis jeg har spørgsmål eller en specifik bekymring, kan jeg nemt og når som helst komme i kontakt med min kontinensrådgiver.”

”Jeg synes, det er trist, at så mange mennesker ser emnet inkontinens som tabu.”

”Jeg er klar over, at for mange mennesker er emnet inkontinens et tabu. Det synes jeg er trist. Mens næsten ingen taler om det, er mange berørte af det. Jeg vil råde alle, der lider af inkontinens, til at tale med deres læge så hurtigt som muligt. Træk dig ikke tilbage fra hverdagen af frygt for forlegenhed. Ligesom jeg, vil du lære, at der er effektive produkter derude, som vil hjælpe dig med at genvinde kontrollen over dit liv", slutter Anne.

Du kan også stifte bekendtskab med produkterne og de forskellige terapier, der findes til netop dig:

Læs mere om vores LoFric-katetre her

Kontakt os for at få mere information om, hvordan henvisninger bruges i det danske sundhedssystem, hvad som gælder for leveringer af produkter og sortimentet af katetrer i din region samt hvilken support du som bruger kan få fra Wellspect i Danmark.

Kontakt Wellspects kundeservice

Bragdalina and Motta et al, Multiple Scleorisis and Related Disorders, 2020