Tre typiske årsager til blæreproblemer hos kvinder

Forfatter Anna Mars, 03-6-2021

Find mig på:

En svidende følelse, at styrte ud på toilettet eller bare nogle dråber? Symptomer fra de nedre urinveje (LUTS) er meget almindelige hos kvinder – men er stadig ubehagelige og smertefulde. Vi hjælper dig med at holde styr på begreberne.

wellspect-womens-health-vanliga-orsakerna-for-blasproblem-hos-kvinnor

1. Inkontinens

Urininkontinens indebærer urinlækage. Det er op til tre gange mere almindeligt hos kvinder end hos mænd. Det er også mere end 10 gange mere almindeligt, at kvinder har stress-inkontinens.

Forskellige former for inkontinens

◦ Stress-inkontinens

Det er almindeligt at lide af stress-inkontinens efter graviditet og fødsel. Alderen og graviditet svækker bækkenbunden og det bliver sværere for bækkenbundsmuskulaturen at modstå trykøgning. Du kan opleve mindre lækage når du hoster, nyser eller træner.

◦Trang-inkontinens (urge-inkontinens)

Trang-inkontinens begynder med en pludselig trang til at tømme urinblæren. Urinblærens muskel trækker sig uønsket sammen og forårsager urinlækage. Denne type af inkontinens forårsages af en dysfunktion i selve blæren, og er almindelig pga. neurologiske skader og sygdomme – fx MS.

◦ Blandingsinkontinens

Man kan lide af både stress-inkontinens og trang-inkontinens samtidigt. Dette kaldes blandingsinkontinens.

2. Urinvejsinfektion

En urinvejsinfektion (UVI) opstår når bakterier får en chance for at vokse og formere sig i urinrøret og urinblæren og dermed forårsage symptomer. Du kan opleve en stærk trang til at lade vandet, en svidende følelse ved selve vandladningen, et hyppigt behov for at lade vandet, smerte, ubehag og feber.

Halvdelen af alle kvinder vil opleve mindst én urinvejsinfektion i livet, og det forekommer hyppigere hos unge kvinder og kvinder der har passeret klimakteriet.

Hvis du anvender kateter, skal du være ekstra forsigtig for at undgå infektioner eftersom du indfører et kateter i urinrøret. Hygiejne er vigtigt og det er også meget vigtigt, at du tømmer urinblæren helt for at undgå resturin i blæren, som kan fremme bakterievæksten. Spørg din sygeplejerske eller læge efter et kateter, der videnskabeligt bevist mindsker risikoen for infektioner.

3. Retention

Urinretention er det modsatte af inkontinens, hvor du har problemer med at tømme urinblæren. Det kan give infektioner at have resturin i blæren. Retention er hyppigt hos ældre mænd (pga. forstørret prostata) og ses også hos kvinder, især ved neurologisk sygdom, prolaps eller postoperative komplikationer.

For at skylle bakterier ud af urinrøret og opretholde kroppens kemiske balance skal du tømme urinblæren regelmæssigt. Hvis de normale mekaniske funktioner ikke fungerer, behøver du et hjælpemiddel for at tømme blæren, fx et engangskateter. En tilstand der forårsager retention, er atonisk blære.

Atonisk blære

Mange patienter med atonisk blære lider også af smertefulde, tilbagevendende urinvejsinfektioner (UVI), eftersom bakterier har en tendens til at formere sig i den ”gamle” urin i blæren.

Download vores guide for kvinder med blæredysfunktion


Referencer
Irwin et al., BJU International,2009
Dielubanza, EJ & Schaeffer,The Medical clinics of North America,2011.
Foxman et al., The American journal of medicine, 2002
Drake et al. Neurourology and urodynamics, 2016
Center for Urogynecology and Pelvic Floor Disorders, Obstetrics, Gynecology and Women’s Health Institute, Cleveland Clinic, USA

Emne: ren intermitterende kateterisering (RIK), blæredysfunktion, Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS), UrinVejsInfektioner (UVI), kvinders helbred